İŞÇİ ARI

Her şey sorgusuz sualsiz onlar tarafından yapılır.
Hatta yumurtlayabilirler bile.
Ancak sperm keseleri olmadığından dölsüz yumurta üretebilirler.
Aralarındaki işbölümü hayranlıkla izlenebilecek düzeydedir.
İşçi arılar arasındaki işbölümü Almanya'da Rosch tarafından 1930 yılında tespit edilmiştir.
En kalabalık aile bireyleri, işçi arılardır.
Ana arı tarafından yumurtlanan döllü yumurtalardan meydana gelirler.
Yaşam süreleri, yetişirken tükettiği polene, faaliyetlerinin yoğunluğuna ve uçuş temposuna göre değişir.
Özellikle aktif dönemlerde işçi arıların yaşamları 45 gün civarındadır.
Sonbaharda doğan genç işçiler, az miktarda çalıştıklarından kış sürecini uzun süre yaşayarak rahatlıkla atlatabilirler.

İşçi Arı Görevleri

Kuluçka Faaliyeti
Yavru yetiştirmek için gereken yaklaşık 34 ºC kuluçka sıcaklığını oluştururlar.
Larvaları besleyerek, gelecek neslin oluşmasını sağlarlar.
Yumurtaların 3'üncü gün sonunda eriyerek larva haline dönüşmesi ile, bu larvalara arı sütü salgılaması genç işçi arılar tarafından yapılır.
Larvalar 3 gün boyunca arı sütü ile beslenirler.
3 gün yumurta ve 3 gün larva arı sütü beslemesi ile 6'ncı günden sonra daha basit besinle beslenir.
Gözler 9'uncu gün kapatılır.
21'inci gün ise hayata gözlerini işçi arı olarak açarlar.

Gözlerden çıkar iken, hiç bir yardım görmez ve tamamen kendi imkanları ile doğumlarını gerçekleştirirler.

Mum Salgılama ve Petek Örme
Mum salgılama olayı yine genç işçi arılar tarafından gerçekleştirilir.
Kovan içi sıcaklığının 33-36 Cº civarında olması ile mum salgılayacak genç işçi arılar bal yerler ve balı muma çevirirler.
Dış ortam sıcaklığının düşük olduğu dönemlerde bile mum üretimi beslenmenin arttırılması ile gerçekleştirilebilir.
Mum salgılama işlemi öncesi arılar salkım pozisyonuna geçerek ısıyı arttırırlar ve kolayca mum salgılanmasını sağlarlar.

Salgılanan mumlar yine işçi arılar tarafından petek örülmesinde kullanılır.
Mucizevi bir biçimde, üstelik zifiri karanlık bir bölgede ve hiç bir öğretici tarafından öğretilmemiş bir işlemi gerçekleştirirler.
Bu işlemi yaparken ortaya çıkan mühendislik inanılmazdır.
Ayrıca tüm petek gözlerinin aynı ölçüde ve geometrik yapıda olması diğer ilgi çekici bir olgudur.

Havalandırma
Sıcaklıklarının artması ile kovan içi sıcaklığının, kuluçka sıcaklığını aşması veya balın suyunun uçurulması gerektiğinde; kanatları hızla çırparak uçuş tahtasının uygun bir yerinden vantilatör gibi kullanır ve havalandırma yaparlar.

Özellikle sıcaklık düşürme işlemi için yapılan havalandırmalarda, kovan içerisine su bol miktarda taşınır.
Bu kanat çırpma işlemi uçuş deliğinin hemen önünde yapılması sebebiyle, arıların kanatlarının zarar görmelerini engellemek amacıyla uçuş deliği yüksekliğinin 20 mm.den daha fazla yapılması tercih edilmelidir.

"Balm" üretimi ve kuluçka hazırlama
Arılar tarafından sindirilemeyen polen kabukları, bal midesinde şeffaf propolise (Balm) dönüştürülür.
Elde edilen bu madde ile yavru gözlerinin cilalanmasında, gerekli sertliğin kazandırılmasında ve dezenfeksiyonda kullanılır.
Yavru faaliyeti olan peteklerin esmerleşmesi, kullanılan bu maddenin zamanla koyulaşması ile ve her çıkan yavrunun bıraktığı kalıntılarla gerçekleşmektedir.

Polen ve Balözü Depolama
Polen toplamaktan dönen işçi arılar genellikle yavru alanına yakın boş gözlere polenleri kendi imkanları ile boşaltırlar.
Genç işçi arılar tarafından göze bırakılmış polenler sıkıştırılır ve üzeri ince bir bal tabakası ile kaplanarak, uzun süre dayanabilecek hale getirilir.
Balözü ile gelen işçi arılar ise, balözünü iç işlerinde çalışan genç işçilere aktarırlar.
Genç işçiler kendilerine aktarılan balözünü petek gözlerine olgunlaştırmak üzere depolarlar.

Kovan dışı görevler
Yeni doğan işçi arılar aktif dönemde ilk 20 günlerini kovan içi görevlerde bulunarak geçirirler.
Geri kalan ömürlerinde ise, kovana balözü, polen, propolis ve su taşırlar.

Polen Toplama
Protein ihtiyacının karşılanması için gereken polen, yavru faaliyetlerinin hızlandığı zamanlarda ve yaz aylarında işçi arılar tarafından toplanır.
Bir arının taşıyabileceği polen miktarı, polenin derlendiği kaynağa göre değişmekle birlikte, ortalama 15 mg. civarındadır.
Bir arı ailesine yılda 35-40 kg. polen geldiğine göre, yapılan polen uçuş sayısı inanılmazdır.

Balözü Toplama
Balın kaynağı olan balözü, zaman mefhumu gözetilmeden uçuşa müsait olan havalarda ortamda varsa işçi arılar tarafından toplanırlar.
Balözü çiçeklerde bulunabildiği gibi, bir çok salgı yapan ağaçtan da arılar tarafından bulunurlar.
Bir arının taşıyabileceği balözü miktarı 70-85 mg. olup; toplanan kaynak ile kovan uzaklığına bağlı olarak uçuşta enerji olarak kullanılır.
Kovana bir arı yaklaşık 30-40 mg. balözü getirebilir.

Propolis Toplama
Propolis, bitkilerin taze sürgün ve tomurcuklarında bulunan yapışkan ve reçinemsi özelliklerde bir maddedir.
Kovan uçuş deliklerinin gerektiğinde küçültülmesi, delik ve çatlakların kapatılmasında ve anti-bakteriyel özelliği sebebiyle kovan içinde değişik amaçlara yönelik kullanılan propolis işçi arılar tarafından toplanırlar.
Kovan içinde boşaltma işlemi diğer işçi arılar tarafından yapılır.

Su Taşıma
Her canlı gibi bal arılarının da suya ihtiyacı bulunmaktadır.
Kovan içi sıcaklığı, nemi ayarlamak ve balı tüketebilmesi için suya ihtiyaç vardır.
Arılar suyu ihtiyaç halinde taşırlar ve su stoklama işlemini yapmazlar.
Doğada kendi başlarına suyu bulabilmektedirler, ancak suyun olmadığı yerlerde arıcılar tarafından su için tedbirler alınmaktadır.