ANA ARI NİÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR VE VASIFLI OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?


Arı kolonisi içerisindeki en önemli birey gerek tek olması gerek neslin devamlılığını ve yaşama bağlılığını sağlayan unsur olması açısından ana arı son derece önemlidir. Arıcılıkta başarılı olabilmek için arı kolonisi bireylerinin çok önemli görev dağılımlarını iyi bilmeliyiz. Ana arının neslin devamını sağlamak açısından yumurtlama işleri ile meşgul olmasını bilmek yeterli değildir. Sağlıklı bir koloninin oluşabilmesi, bal ve diğer arıcılık ürünlerinin beklenenden daha fazla üretilebilmesi ve hastalıklara , parazitlere daha dayanıklı koloniler tesis etmede hep ana arının vasıflı olması gerekmektedir. Arıcılık sanatında bu yaklaşımla başarılı olunabilir.
Nasıl olucak vasıflı ana diye düşündüğümüzde ise aklımıza ilk olarak fazla miktarda analık hormonu üretebilen ana arılar akla gelmelidir. Buna bilimde feromon denilmektedir. Feromonları güçlü üretebilen analar genç analardır. Bu feromon varlığı koloniye sahip olabilme becerisi yaratmaktadır. Yaşlı anaların üretememesi üzerine yaşlı ananın varlığını anlayamayan arılar kendilerine yeni analar bile yetiştirmaya çalışırlar ve hatta bazen yaşlı ana genç ananın çıkması ve yumurtlamasına kadar kovan içerisinde kalabilir. Bu süreçte ana arı sanki bir işçi arı gibi görülmektedir. Bu feromon salgısını genç ve cüssesi büyük olan arılar daha fazla üretmektedirler. Cüssesi büyük olan analar ise oğul döneminde üretilen analardır. Bu dönemde kolonilerde hat safhada arı sütü üretebilecek seviyedeki bireyler yoğun olarak bulunmakta ayrıca dış çevre şartları nektarın ve polenin bol olduğundan dolayı ana namzetlerinin gayet iyi beslenmesini sağlayacak düzeydedir. Vasıflı analar daha yumurta döneminde iken 3 günlüğe kadar olan yumurtalardan elde edilen analar olmakla birlikte bu dönemde bol arı sütü ile beslenenler olmaktadır. Mevsimin önünde yada sonunda yapılan anların vasıfsız olması bundan kaynaklanmaktadır.
Ayrıca oğul döneminde elde edilen anların döllenmesi için ortamda bulunan erkek arıların varlığı oğul döneminde gayet bol olmakta vasıflı bir döllenme için gerekli olan sayıdaki erkek arılar bu dönemde sayıca fazla oldupu gibi bu dönemde çiftleşebilme olgunluğuna ulaşmış erkeklerdede vasıflı yapı ancak bu dönemde ortaya çıkmakta ve bol sperm ile ana vücudunda bulunan sperm keselerinin dolmasını sağlamaktadırlar . Biliyoruzki ana ömrü boyunca döllenme uçuşu yada uçuşları ile ömründe belli bir dönem 1ila 18 arası erkekle döllenir ve daha sonra bu döllenme sonucu aldığı spermleri ömrü boyunca kullanır. Buradan iri bir ananın ovaryumlarının yani yumurta üretecek olan dişi organının da daha fazla yumurta yapabilme becerisine sahip olacağı sonucu ortaya çıkacaktırki döllenme ve beslenme bu duruma yardımcı olacak unsurlardır.
Uzunca ve sivri olan anaların yumurtlama ve koloni içerisindeki bireylerle temasının daha fazla olacağı düşüncesi hakimdir. Şişman ve tombul analar yumurtlama becerisi olarak daha zayıf kalmakta ve hareket kabiliyetleri peteklerde daha kısıtlı olmaktadır.
Ana arıların bacak kanat gibi organları tam olmalıdır. İnsanlardada bir kolu bacağı olmayan kişiler yaşamlarını sürdürmektedirler fakat hayat onlar için daha zorlu geçmektedir. Bizler buradan yola çıkarsak arının yaşının tespiti için kanatının koparılmasının hoş bir yaklaşım olmayacağını düşünürüz. Zaten yaşamını zor bela geçirecek olan ana arı bundan sonra muhakkak diğer kanadı koparılmamışlara göre daha zor gelişim gösterecktir.
İster kendimiz yetiştireşlim ister dışarıdan alalım ana arıların vasıflı olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Dış görünüşün yanı sıra ana arıların kovan içerisindeki yumurtlama yapısıda önemlidir.
Ana arı gözlerin tam ortasına biraz kalınca bir yumurta bırakmalıdır. İnce ve zor oluşmuş yumurtlar oluşturan anaların koloniyi başarılı bir şekilde kontrol altında tutması mümkün değildir. Ana arılar çerçevede boş göz bırakmadan tamamen gözleri yumurta ile doldurmalıdır.
Doğal oğul mevsiminde elde edilen ve bu dönemde elde edilen ana arıların yumurtlama kapasitesine bakıldığında kriterlerimize uyan ana arılarla koloniler kışa sokulmaldır. Önünüzdeki sezon bu analar ile istediğiniz her türlü ürünü almak mümkün olacaktır.