BAHAR DÖNEMİ YUMURTLAMA ZAMANI

ARILARIN İLKBAHARDA YUMURTLAMAYA BAŞLAMA ZAMANI



İlkaharda hava sıcaklığı günlük ortalama sıcaklığın 7 C olduğu yada gündüzleri yaklaşık
15 C olduğu zamanda arılarımızın kontrollerine başlamalıyız. Yapılacak kontrol ilk olarak ana arının olup olmadığı yönünde olmalıdır.
Kovanlar içindeki çerçevelerde uçuş yapılan günlerde eğer kolonide bir problem yok ise polen bulunmalı ve bu polen varlığı yumurtlamayı sağlayıcı etkenlerden biri olarak gözlenmelidir.
Anası vasıflı ve koloni mevcudu güçlü bir koloni bol miktarda polen getirmiş olur ki buda yumurtlamayı sağlayıcı bir unsurdur. Erik çiçeklerinin açması arıcıların arılarını besleme zamanının geldiğini gösteren bir işarettir.
Kovanlara giren ilk polenle birlikte yumurtlama işlemi de gerçekleşmiştir ve bu durum daha dış çevrede kar bulunan dönemde kovan içinde bulunan hazır polenler kullanılarak yapılmaya başlamıştır. Hatta kovan içinde hazırda depo edilmiş polen yok ise arılar bizzat kendi vücutlarının yapıtaşı olarak kullanılan proteinsel kitlenin yavrulara kullanılmasına ve ergin işçi arıların daha çabuk yaşlanmalarına neden olmaktadır.
Salkım oluşumu için hava sıcaklığının kovan içinde 14 C ye kadar düşmesi gerekiyor. Eğerki salkımın bozulması söz konusu olursa; kovan içindeki sıcaklık değişimini meydana getirir ki bu durumda arı kolonisi normal sıcaklığı sağlamak için huzursuzlanacak daha fazla bal tüketerek ideal sıcaklığı temine çalışacak ve arıların ömürlerinin kısalmasına neden olacaktır.


Hava sıcaklığı kovan dışında ne olursa olsun ana arının bulunduğu noktanın yaklaşık 32 C olması bu bölgede bulunan yumurtalarında bu sıcaklıkta yetiştirilmesi gerekliliğini ortaya koyar.
Bazen arılarımız kış ortasında yada erken ilkbaharda balsız kalabilir ve kovanda arılarımız çıtaların üst kısmına kadar çıkabilir bu durumda arıların muhakkak kekle beslenmesi gerekir.
Arıların uyku halinde bulundukları dönemde harcadıkları bal son derece azdır. Hatta yapılan bir araştırmada ılıman kuşakta 0 C de kışlayan bir arı kolonisi -9 C de kışlayan bir koloniye göre daha fazla bal tüketmiştir. İlerleyen günlerde hava sıcaklığının artması ile birlikte harcanan bal miktarıda artmaktadır. İlkbaharda arıların dışarı çıkmasına izin verilmeyen yağışlı ve ılık günlerde kovan içi faaliyetler devam etmekte ve bol miktarda kuluçka yapılmaktadır .Öyleki arılar aç kalabilecek duruma gelinceye kadar yumurta ile doldurdukları kuluçkalıklarda balı yok denecek kadar az miktara düşürebilir.