Kat verme, ilave atma, ballık koyma bu tür ifadelerin tek anlamı vardır: Kulıuçkalıktaki çıtalarınız dolmuş, dokuzuncu çıtada yavru görülmüş ve sizin üst kata çıkma vaktiniz gelmiş demektir. Vaktimiz geldiğine göre hemen ballığı verebilir miyiz? Önce yapmamız gerekenler var:
Ballık atacağımız kovanın kapağını açıyoruz ve kapağı ilave vereceğimiz kovanın sağ yada sol tarafına en yakın noktaya kapağın içi gök yüzüne bakacak şekilde ters olarak koyuyoruz.Ballığıda getirp bu kapağın üzerine koyuyoruz. Niçin böyle yaptık?Biraz sonra ballığın içine yerleştireceğimiz ve geçici olarak koymak zorunda olduğumuz çıtalarda ana vars ise hariç bir yre düşmesin diye.Arıcılığa yeni başlayanların bu tür çalışmalarda en çok yaptıkları yanlış ana arıyı düşürmek yada çıtalar arasına kıstırmak suretiyle yok etmek şeklinde oluyor.Bu nedenle ana arıyı koruyucu tedbirlere azami seviyede dikkat etmeliyiz.
Kovanımızın dokuzuncu çıtasını çekip bakıyoruz. Günlük yumurta var mı ? Var. Eğer yok ise genel mevcuda ve gidişe bakarız. Arı mevcudu yoğun olarak kovan içini doldurmuş ise sekizinci çıtada günlük yavru var, dokuza geçmesi an meselesi ise bu durumda da ballık atma işlemi yapılabilir.
Dokuzuncu çıtada yavruyu gördükten Kapalı gözlü yavrulu iki çıtayı alarak ballığa koyuyoruz..Diğer çıtalarda ana memesi olup olmadığını kontrol ediyor ve sıralamasını bozmamaya dikkat ederek tekrar eski yerlerine koyuyoruz.İki ve dokuzuncu çıtaların geleceği yerlerideke çıtaları sağa ve sola kaydırarak iki tane çıta yeri açıyoruz. Elimideki ham mumlardan birisini ikinci çıta olacak şekilde, diğerinide dokuyzuncu çıta olacak şekilde yerleştiriyoruz.Çıtalar üzerinde dalak benzeri çıkıntılar var ise onları kazıyarak alıyoruz.Bunları almaz isek ikinci kattaki çıtalarla bağlantı kurar yani bu mumları bir çeşit merdiven olarak kullanır ve aralardaki boşlukları petek örerek dolduruur bal depolar. Hasat sırasında bu almadığımız mumlar bize bir çok sıkıntı yaşatır.Buralara depolanmış ballar akacak , kopacak sızacak, damlayacak. Bunun sonucu olarakta arılar yağma teşebbüsünde bulunacaklar
Ballığı alıyor kuluçkalık üzeine yerleştiriyoruz. Yerleştirme sırasında kuluçkalıkta kenarlara yıpılan arıları arıcı fırçası yada yumuşak bir şeyle kovan içine süpürüyoruz. Bunlar da yok ise körük ile hava ve duman püskürtetek ballık altında kalıp ezilmemeleri için arıaları kuluçkalığa yönlendiriyoruz.
Kuluçkalığımız yerleştirdik. Bu durumda kuluçkalıktan ikitane kapalı gözlü yavru aldık ve iki ve dokuz numaralı çıtaları ham mumlu olarak yerleştirmiş olduk.
Ballığımıza varsa ki var olmalı kabarmış mumlu çıta takviyesi yapmalıyız.
Bir numaraya kabarmış mumlu çıta, iki numaraya ham mumlu çıta ,üç ve dört numaraya kapalı gözlü yavrulu çıta, beş numaraya yine kabarmış mumlu çıta veriyoruz.Verilen ham mumlar kabardıkça baştan iki, sondan ikinci sırada olacak şekilde ham mum vermeye devam edeceğiz.Eğer mumu birden fazla vereceksek Hem baştan ikiye hemde sondan ikiye ham mum veriyoruz. Birtane vereceksek sondan ikiyi tercih ediyoruz.
Böylece ilave atma işinin birinci aşamasını tamamlamış oluyoruz.Ballık dolup onuncu çıtaya ulaştığında ikinci katı gerekmesi halinde mecburen atacağız.Şimdilik birinci katta duralım.
Her zaman söyleriz. Arıcılkta 2x2= 4 değildir. Bu bazen 5 olur bazen 3 olur,altı yedi olurken, kimi zamanda 2,3 olur.Yaptığımız tarif bizim kendi uygulamamız.
Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.Bizimkide böyle.Ama şunu söyleyelim ki, sıradan ve rast gele bir uygulama değil anlattıklarımız.okunmuş incelenmiş onlarca makale ve kitapla beslenerek böyle bir uygulamayı yürütüyoruz.