ARILARDA GÜÇ KAVRAMI NEDİR?

Bir çok arıcı birbiri ile görüşürken arıların gücünden bahsederler. Arıların gücü arıcılıkta önemli bir konudur. İlkbaharla birlikte daima arıların gücünden bahsedilir. Arıcılıkta arıların gücünün belirlenmesi bal yapımı yada diğer arı ürünlerinin elde edilmesinde kullanılan yada önem arz eden bir unsurdur. Arılarımızın zayıf olması yada güçlü olması arı bireyinin kas gücü olarak değilde koloni bireylerinin sayısının fazlalığı yada azlığı olarak değerlendirilir. Bu seferde koloni bireylerinin çerçevelerdeki dağılımı ile sayısının değişeceği hatta hava sıcaklığı ilede arıların çerçevelerde daha fazla yayılmasından dolayı farklı bir bakış açısı doğurabilir. Mevsime görede arıların gücü farklı bir izlenim ortaya koymaktadır. Kışın soğuk olduğu zamanlarında birbiri içerisine girerek arıların kış salkımına geçtiği günlerde arı sayısı çok daha az gibi görülebilmektedir.
Bu bakış açısı ile bakıldığında arıların gücü çıta yada çerçeve hesabı ile hesaplanır. Bir çerçevenin arkası ve önünü tamamen arı ile kaplanıldığında bu bize bir çıta arı olarak hesaplama yapmamıza yardımcı olur.
Bazı ülkelerde kilo hesabı ile paket arıcılık yapıldığını duyuyoruz. Eski dönemlerde insan kafası at kafası kuzu kafası gibi hesaplarla oğul gücünün belirlendiğini duymuşsunuzdur. Buradaki önemli olan unsur arı kolonisinin maksimum gücünün bal döneminde yüksek seviyede tutulması esasıdır. Arı gücü hesaplanmasında mevsimsel hava sıcaklıkları takip edilmeli ve bal döneminde arıların doruk noktada mevcuda sahip olmasına dikkat etmelidir